islamic insurance aka takaful

rabu

Please make me understand about takaful??Dun u know that am here to share with u the knowledge about takaful??lets meet up n have a cup of coffee while discussing the beautiful and greatness of takaful without no obligation…Takaful adalah satu produk yg seakan sama dgn insurans tetapi tiada gharar,,maisir dan juga riba’..Takaful juga dipantau oleh shariah committee yg dilantik oleh pihak Great Eastern Takaful bagi mengawal segala perlaburan dan mekanisma supaya sentiasa seiring dan mengikut hukum shariah dalam Islam…Takaful ini berasal daripada perkataan arab kafalah yg sama konsepnya seperti koperasi guru di sekolah,,koperasi nelayan atau koperasi peruncit dan sebagainya…Konsep yg diterapkan adalah konsep tolong menolong sekiranya salah seorang peserta ditimpa musibah,,maka wajiblah duet di dalam tabungan koperasi itu digunakan utk membantu si peserta yg tersebut..

Apa yg takaful bole buat utk kita??
– maintain lifestyle anda
– membantu utk settlekan medical fees dan treatment anda sekiranya anda sakit
– membantu anda menyimpan wang utk masa hadapan anda
– menyediakan tabungan utk education anak anda
– melabur dan menambahkan wang anda mengikut cara yg halal
– menyelesaikan hutang piutang anda
– menyediakan tabung utk menunaikan rukun islam yg ke 5

Lebih afdal sekiranya menyertai takaful kerana skrg anda semua sgt beruntung utk membuat pilihan sama ada mahukan takaful mahupun insurans…justeru itu bagi sesiapa yg mempunyai insurans yg tidak bercorak islamic,,bole laa contact nas utk sharing mengenai takaful..sesungguhnya kita umat islam perlulah saling ingat mengingati akan perkara yg baik2 kerana manusia biasa sememangnya tidak sempurna..

Tahukah anda bahawa pihak Great Eastern Takaful akan memberikan khairat kematian sebanyak RM2 000 bagi setiap satu kematian??so bole laa anda semua menggunakan wang tersebut bagi menguruskan tahlil,,pembelian lot kubur,,kafan dan sebagainya…Sekiranya ada dalam kalangan anda yg mempunyai sijil takaful bersama Great Eastern Takaful,,lebih elok kalu anda share dgn keluarga anda mengenai sijil takaful yg anda miliki kerana kalu berlaku kematian ke atas anda,,anggota keluarga anda hanya membawa sijil kematian anda kpd Great Eastern Takaful utk mendapatkan pampasan kematian dan juga khairat kematian anda..Ini memudahkan urusan pihak keluarga anda..At least ada sesuatu yg berharga yg anda tinggalkan utk keluarga tersayang biar pun anda sudah tidak lagi berada di sisi mereka..Sesungguhnya mati itu pasti..

Nashra,
Your Takaful & Financial Advisor,
http://www.facebook.com/nashragreateasterntakaful
https://morn26.wordpress.com
– Live Great With Great Eastern Takaful –
013-2706844

Advertisements

takaful vs insurans konvensional

selasa2

Apa beza takaful dgn insurans konvensional ek??sy rasa mcm sama je..sumenyer pasal protection dan savings jugak kan..ada beza ke??”
“sy rasa takaful mcm mahal sikit laa dari insurans”..nak tahu ape perbezaannya??meh laa tgk sini…Takaful adalah sesuatu product yg sama tapi tidak serupa dgn insurans..ciri2 perlindungan dan simpanan adalah sama cuma yg berlainannya adalah takaful co tidak akan invest duet para peserta nya dalam perlaburan yg tidak menepati hukum shariah..contohnya laa kan, takaful co hanya invest kat tempat yg ternyata tiada unsur gharar,,maisir atau riba kerana sekiranya ada, itu sama sekali tidak bertepatan dgn kehendak hukum shariah..apa itu gharar??apa itu maisir??apa itu riba’??

Gharar itu adalah ketidakpastian..contohnya sekiranya si ibu mahu mengambil perlindungan takaful utk anaknya yg masih dlm kandungan itu tidak bole dek kerana kita x tahu bahawa anak tersebut akan menjengah dunia atau tidak..so kalau nak amek perlindungan takaful perlu lah menunggu anak tersebut menjengah dunia..setelah berumur 30 hari,,baru laa bole kol agent yg dipercayai utk memulakan proses pengambilan takaful bagi pihak anak tersebut..

Maisir pula adalah perjudian..perjudian adalah perkara yg diharamkan dalam islam..takaful co akan invest duet para peserta di tempat yg dihalalkan oleh shariah seperti FELDA,,FELCRA,,SAPURA KENCANA PETROLEUM dan sebagainya..jgn risau akan duet perlaburan anda kerana fund management di Great Eastern Takaful dipantau oleh shariah committee yg bukan calang2 org..sekiranya anda mempunyai keraguan atau ketidakpastian,,jgn malu2 dan jgn segan2 utk menghubungi pihak Great Eastern Takaful utk mendapatkan info lanjut..

Riba’ pula faedah yg diharamkan dalam islam…riba’ merupakan pintu bagi segala dosa..setiap bank mempunyai riba’ tetapi sekiranya dalam takaful kita akan cuba utk tidak langsung ada kaitan dgn riba’..

Dulu masa belum wujudnya takaful,,mungkin patut laa sume org mengambil perlindungan insurans kerana jatuh hukum harus..tetapi bagi masa kini ianya tidak sah lagi kerana sudah ada nya takaful sebagai penyelamat..yg haram tetap haram..skrg pilihan terletak di tangan anda…

Kenapa nas share benda nie sume adalah kerana ianya merupakan social obligation nas kpd anda semua..berdosa sekiranya kita tahu benda yg baik lagi mulia tetapi kita tidak share dgn umat islam di luar sana..semoga entry nas pada kali ini bermanfaat kepada anda semua..

Nashra,
Your Financial & Takaful Advisor,
http://www.facebook.com/nashragreateasterntakaful
https://morn26.wordpress.com
-Live Great With Great Eastern Takaful-
013-2706844

Mengenali Leukemia

leukimia3

Cuba perhatikan sama ada anda mudah letih, nafas pendek, mudah terkena jangkitan penyakit, lebam di badan dan hilang selera makan. Jika jawapannya Ya, segera laa bawak anak anda berjumpa dengan doktor kerana ia mungkin tanda awal penyakit leukemia..Leukemia ialah salah satu daripada barah yang berpunca daripada pertambahan sel darah putih. Ini memudaratkan kesihatan kerana bole menyebabkan kerosakan sel darah merah. Ini juga memudahkan jangkitan, mengurangkan sel darah putih matang selain membantutkan pertumbuhan platelet iaitu bahan utama dalam kandungan darah.

Pakar Pediatrik Hospital Columbia Asia, Dr Khairul Zaman Omar berkata tiada sebab mutlak seseorang itu diserang leukemia namun ia bole berlaku disebabkan beberapa faktor :
– sejarah keluarga yg mengalami sakit yg sama atau barah
– pernah terkena jangkitan virus Epstein-Barr ( tidak semua)
– selepas membuat rawatan kimoterapi
– mengalami penyakit sindrom Down
– sindrom fragile X (sindrom reput X)
– sindrom Fanconi

leukimia1

Menurutnya seawal bayi lahir, ia mempunyai risiko dijangkiti leukemia malah antara lelaki dan juga perempuan, risiko diserang leukemia adalah sama..Leukemia bole berlaku kpd sesiapa sahaja sama ada kanak2 mahupun dewasa..Org dewasa lebih berisiko mendapat penyakit ini apabila sering terdedah kpd sinaran…Leukemia juga bole terjadi dalam beberapa bentuk..Sesetengah bentuk timbul serta merta dan berkembang dgn cepat dlm masa beberapa hari atau beberapa minggu yg dipanggil leukemia akut.. manakala yg berkembang dgn kadar perlahan dlm masa beberapa bln atau beberapa tahun pula dipanggil leukemia kronik…

Jenis2 leukemia adalah :
– leukemia limfoid akut (acute lymphoid leukemia)
– leukemia limfoid kronik ( chronic lymphoid leukemia )
– leukemia mieloid akut ( acute myeloid leukemia )
– leukemia mieloid kronik ( chronic myeloid leukemia )

Rawatan utk leukemia adalah :
– kemoterapi
– rawatan komplikasi seperti jangkitan kuman memerlukan antibiotik
– rawatan pemindahan sumsum tulang

Kenapa nas wt new entry mengenai leukemia adalah disebabkan ada seorang hamba Allah disebelah katil opah sedara nas di HUKM sedang bertarung dengan kesakitan dek kerana penyakit ini..ibu dan bapa nya pula sedang berikhtiar utk mencari dana bagi membeli ubat utk proses pembaikan puteri mereka…mula2 pusat zakat dah tolong..sekarang nak apply utk bantuan JKM pula…ayahnya seorang pegawai di pejabat pos Malaysia..ibu nya pula seorang suri rumah..puteri mereka anak sulung dari 3 beradik dan merupakan seorang pelajar universiti luar negara yg mendapat tajaan dari Mara..disebabkan dijangkiti penyakit ini,,si puteri ini terpaksa melupakan hasrat utk sambung belajar dan hanya mampu terlantar di atas katil..

Sama2 laa kita berdoa akan kesembuhan si dia dan ambil iktibar dr cerita ini..
TINDAKAN PANTAS ANDA MENGUBAH 100% FUTURE ANDA.

Nashra,
Your Takaful & Financial Advisor,
http://www.facebook.com/nashragreateasterntakaful
-Live Great With Great Eastern Takaful-
013-2706844

17 tahun di atas katil

IMG_6107[1]

Ketika rakan sebaya sudah berkeluarga dan mempunyai anak, seorang wanita Haliza Abdul Wahab, 43, hanya terlantar di tempat tidur sejak 17 tahun lalu akibat daripada kemalangan jalan raya..walaupun perit kerana terpaksa bergantung harap kepada org lain untuk menguruskan keperluan diri namun itulah hakikat yg terpaksa diterima oleh bekas jururawat berkenaan yg menetap di Bumbung Lima, Kepala Batas..dia kini bergantung bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) RM300 sebulan selain pencen sebagai jururawat sebanyak RM300 sebulan namun tidak mencukupi kerana keperluannya mencecah RM2 000 sebulan bagi membiayai kos membeli ubat,, kos ke hospital serta gaji pembantu rumah..” saya perlu ke HKB setiap minggu menjalani rawatan fisioterapi dan ke HSJ empat bulan sekali..jika sebelum ini tangan sy tidak bole digerakkan tetapi selepas fisioterapi, sy mampu menyuap makanan sendiri” katanya..

Great Eastern Takaful mempunyai smart plan yg akan memberikan elaun sebanyak RM50 000 setahun bagi menampung keperluan anda sekiranya anda ditimpa musibah hilang upaya kekal sehingga umur anda 70 tahun..RM50 000 setahun ini bole digunakan utk membiayai home nursing,,pembelian ubat,,kos ke hospital dan sebagainya..tidak perlu anda meminta2 dari kawan,,adik beradik,,atau membuat pinjaman dari pihak bank..nak pinjam dari kawan2 pown belum tentu lagi kawan kita mempunyai duet yg cukup..kdg2 dowg sndri pown kais pagi makan pagi,,kais petang makan petang..nak pinjam dari adik beradik pown susah jugak..sbb dowg pown ada komitmen dowg jugak..nak bayar duet kete,,uma,,makan dan sebagainya..kalu buat pinjaman lagi laa haruu…da la kita sakit,,tambah nak buat pinjaman pulak..bertambah lagii laa sakit kita..disebabkan itu laa kita perlu beringat semasa sihat supaya kita tidak susah ketika sakit..masa nie laa,,duet teramat2 diperlukan…

Nashra,
Your Takaful & Financial Advisor,
http://www.faecbook.com/nashragreateasterntakaful
013-2706844
-Live Great With Great Eastern Takaful-

BeLaNjA kAhWiN mAHaL???

KAWEN1

Abu (bkn nama sebenar) berusia 25 tahun dan tinggal di perumahan rumah pangsa di Vista Angkasa Kuala Lumpur baru melangsungkan perkahwinan bersama isteri tercinta kira2 setahun lalu…

Namun begitu,,hantaran perkahwinan yg terlalu tinggi menyebabkan dia kini berhutang hampir RM25 OOO dan kini di buru Ah Long..
“Saya tiada byk pilihan ” jelas Abu seorang manager kilang di Petaling Jaya yg hanya memperoleh gaji sebanyak RM2000 sebulan..
“tiap2 bulan sy terpaksa membayar ansuran rumah,,ansuran kete dan lain2,,saya tidak mampu lagii utk membayar hutang ini”..
“puncanya kenapa sy berhutang mcm ini adalah disebabkan keluarga pihak isteri meletakkan hantaran sebanyak RM12 000 dek kerana isteri sy merupakan graduan diploma di universiti tempatan dan belanja kahwin sebanyak RM13 000 sehingga jumlahnya RM25 000..setiap bulan sy bekerja hanya utk membayar hutang sampaikan tiada yg lebih utk disimpan” kata Abu..

Hantaran perkahwinan inilah yg membebankan org ramai dari perkahwinan!..menurut Azri Mukhlis, 27tahun, yg bakal melangsungkan perkahwinan hujung tahun ini..kata Azri,,dia dan pasangannya telah mengikat perut dan berdikit2 sejak dari tahun lepas lagii bagi melaksanakan majlis perkahwinan itu pada tahun ini juga..”memandangkan pasangan sy merupakan ijazah graduan sains,,maka hantaran nya lebih tinggi dan mahu tidak mahu sy terpaksa laa menyimpan supaya kami dapat berkahwin pada hujung tahun ini”..

KAWEN2

Hadzrien (bukan nama sebenar) berkata punca penceraian dia dgn ex wife dia yg 3 tahun lebih muda daripada nya adalah disebabkan pinjaman kewangan yg terlalu tinggi dan taraf hidup yg makin meningkat..” saya telah cuba utk berjimat cermat tetapi disebabkan taraf hidup di bandar yg terlalu tinggi,,menyebabkan saya tidak lagii mampu utk menanggung isteri dan terpaksa bercerai dgn nya…perkahwinan sepatutnya menjadi perkara yg terindah dalam hidup tetapi telah menjadi azab kepada sy dek kerana pinjaman dan kadar bunga yg terlalu tinggi..

Disebabkan itu laa,,kita perlu mengukur baju di badan sendiri..tidak perlu bermegah2 kerana mahu menunjuk kepada owg ramai kerana kelak anda yg akan menanggung hutang dan terseksa..bagi yg berkemampuan,,bolee laaa nak buat besar besaran tetapi bagi yg kurang berkemampuan,,buat yg biasa2 saja sudah..yg penting ikatan tersebut telah halal..

Masalah kewangan dan kos sara hidup yang tinggi menyebabkan banyak nya berlaku kes penceraian dalam kalangan pasangan muda di ibu kota..apabila berkahwin nie,,banyak komitmen yg perlu diadakan antaranya perlu membayar hutang rumah,,hutang kereta,,pinjaman bagi perkahwinan dan bila ada anak pula,,kena beli persiapan kelahiran anak pulak..tidak kira lagi bila anak tersebut mula membesar dan bersekolah..taraf hidup yg makin meningkat kita x bole nak menghalangnya..so apa yg perlu kita buat adalah merancang kewangan kita dgn baik..jgn berbelanja utk benda yg x penting..gunakan duet uolls utk benda yg bermanfaat dan berguna utk uolls..

“kita x bole mengubah ekonomi dunia tetapi kita mampu mengubah ekonomi kita”…
TINDAKAN PANTAS ANDA MAMPU MENGUBAH 100% FUTURE ANDA

Nashra,
Your Takaful n Financial Advisor,
http://www.facebook.com/nashragreateasterntakaful
-Live Great with Great Eastern Takaful-
013-2706844

ApA Yg nAik???

hutang2

OMG!!!oH My Allah!!nas sowg je ke yg x sedar terlalu byk harga brg yg naik??ish3…hari nie bru laaa nas perasan..teringin nak update new entry kat blog nie…:(

Tadi pegi mekdi utk lunch…da order da spicy chicken mc deluxe…sedap hingga menjilat kaki dan kepedasan nya hingga menjilat meja..(sbb nas nie x tahan pedas)..bila da pedas sgt,,mulaa laa dok menyedut air x sudah..so ape lagii..nas pown pegi laa refill coke..mmg keterbiasaan nya mcm tu..kalu pegi mekdi,,x pnh laaa minum secawan je…mesti bercawan2..bila kat kaunter,,nas pown pegi laa cakap kat cik abe nie yg nas nak refill..tiba2 dia kata “cik,,sumenyer 55sen”…what!!!!kena bayar????..utk cover maluu x bwk duet,,nas pown tanya “sejak bila kne bayar nie cik abe??”..dia kata start dari 1 April 2014,,sesapa nak refill mmg kne byr 50 sen..yg lagi 5 sen tu kowg pepaham jela utk ape..tax laaa kan…ish..terpaksa laaa nas pegi patah balik amek wallet and bayar…:(

Malam tadi plak,,sementara tunggu adik abes tuition,,nas pown lepak laa kat kedai mamak dgn ayah..order teh o ais limau je pown..dulu kalu order teh o ais limau,,rm 1.30 je tapi skg da naik jadi rm1.60…ish…x adiiilll sungguh…kenapa sume benda naikk…mcm mana dgn owg yg gaji bwh RM1500??mesti laagii tersepit…alamatnya lepas nie,,nas buat air kat uma jelaaa…xpayah nak ngengada minum kat luar..

Kalu hari2 dok salahkan kerajaan pown x guna jugak..bkn nye harga bole turun kan..buat naik darah sndri je ada la…tu baru cakap pasal makanan..belum cakap pasal rumah,,harga kete,,medical cost dan sebagainya…ada mcm2 benda laggii yg naikk kan..uollss sume pown tawu kan..

Nampaknya lepas nie,,nas kne laa melipat gandakan usaha utk share benefit takaful dgn owg lain..so dorg bole manage duet dowg wisely..sbb taraf hidup makin meningkat seiring dengan medical cost..bak kata org,,”value for money”..jgn membeli atau berbelanja mengikut nafsu atau persekitaran..ukur baju di badan sendiri..jgn ikut badan kawan..tidak lupa jugak,,nas kne share career sbg takaful advisor nie dgn owg lain supaya diorg tidak makin terhimpit atau kurang terkesan dgn ekonomi masa kini..

TINDAKAN PANTAS ANDA MEMBAWA 100% PERUBAHAN KPD FUTURE ANDA

Nashra,
Your Takaful n Financial Advisor,
http://www.facebook.com/nashragreateasterntakaful
-Live Great with Great Eastern Takaful-
013-2706844

oH!! H-U-T-A-N-G

HUTANG

HUTANG..HUTANG..HUTANG..
Dari Abi Hurairah Radiallahuanhu katanya telah bersabda Rasulullah SAW : Roh seseorang mukmin itu tergantung-gantung (dihalang daripada tempat yang mulia) dengan sebab hutangnya sehinggalah hutangnya itu dilunaskan (Riwayat Al Imam Al Tarmizi)

Bercakap pasal hutang nie,,semua org tawu bahawa hutang ini diharuskan dalam Islam malah diwajibkan untuk membayar ketika masih hidup dan selepas mati , hutang tersebut wajib dilunaskan oleh waris waris yg masih hidup..Jika dilihat daripada potongan hadis di atas, hutang itu wajib disegerakan ketika kita mashi hidup kerana kita sendiri tidak tahu bila kita akan mati..

Berdosa besar bagi seseorang sekiranya sengaja tidak membayar hutang..seseorang yg suka melewat lewatkan bayaran hutang setelah berkemampuan membayarnya bole mendatangkan kesan buruk kepada hidupnya bukan di dunia sahaja bahkan di akhirat..antaranya :

– hidup akan ditimpa kehinaan dan hilang maruahnya
– hidup mereka tidak akan mendapat keredhaan dan keberkatan Allah
– perbuatan mereka itu digolongkan dalam perbuatan zalim
– amalan kebajikan mereka tidak akan diterima

Sabda Rasulullah SAW : Penangguhan hutang oleh org yg berkuasa membayarnya adalah satu kezaliman,, halal maruah dan hukuman ke atasnya iaitu ( pemberi hutang bole mengambil tindakan ke atas diri dan maruahnya) (Riwayat Ibnu Majah)

Sabda Rasulullah SAW : Kurangkan dirimu daripada melakukan dosa maka akan mudahlah bagi kamu ketika hendak mati..Kurangkan daripada berhutang nescaya kamu akan hidup bebas ( Riwayat Baihaqi)

Oleh itu,,nas mengharapkan uolls yg seagama dgn ku segerakan lah membayar hutang tak kira laaa walaupun 10 sen kita pinjam..sekurang2 nya minta dihalalkan dari nya ataupun bagitawu waris2 terdekat kita bahawa kita berhutang..

Tahukah anda bahawa dgn takaful juga,,uolls mampu utk settle kan segala hutang piutang anda..anda menyimpan certain amount bersama takaful,,then sekiranya ada apa2 terjadi kepada anda,,simpanan dan manfaat anda akan settlekan hutang bagi pihak anda..ini bermakna uolls da ada back up utk settle kan hutang anda..sbb kdg2 kalau kita mengharapkan owg lain utk settlekan hutang kita,,x semestinya owg lain itu mampu..mungkin kerana dek kekangan ekonomi atau terlupa atau duet x cukup..

Hutang itu merangkumi hutang kereta,,rumah,,kawan2 dan sebagainya..so nauzubillah kalu something happen kat uolls ( kritikal illness,,hilang upaya atau kematian),,kami akan memberikan manfaat dan simpanan daripada akaun takaful anda kepada waris anda supaya waris anda dapat melangsaikan segala hutang anda..

Berminat x dgn sharing nas nie??perlukan pencerahan??whatsapp nas kerana nas akan membantu memberikan pencerahan kepada anda..
—-TINDAKAN PANTAS ANDA MEMBAWA 100% PERUBAHAN KPD FUTURE ANDA—-

Nashra,
Your Takaful & Financial Advisor,
http://www.facebook.com/nashragreateasterntakaful
-Live Great with Great Eastern Takaful-
013-2706844