takaful vs insurans konvensional

selasa2

Apa beza takaful dgn insurans konvensional ek??sy rasa mcm sama je..sumenyer pasal protection dan savings jugak kan..ada beza ke??”
“sy rasa takaful mcm mahal sikit laa dari insurans”..nak tahu ape perbezaannya??meh laa tgk sini…Takaful adalah sesuatu product yg sama tapi tidak serupa dgn insurans..ciri2 perlindungan dan simpanan adalah sama cuma yg berlainannya adalah takaful co tidak akan invest duet para peserta nya dalam perlaburan yg tidak menepati hukum shariah..contohnya laa kan, takaful co hanya invest kat tempat yg ternyata tiada unsur gharar,,maisir atau riba kerana sekiranya ada, itu sama sekali tidak bertepatan dgn kehendak hukum shariah..apa itu gharar??apa itu maisir??apa itu riba’??

Gharar itu adalah ketidakpastian..contohnya sekiranya si ibu mahu mengambil perlindungan takaful utk anaknya yg masih dlm kandungan itu tidak bole dek kerana kita x tahu bahawa anak tersebut akan menjengah dunia atau tidak..so kalau nak amek perlindungan takaful perlu lah menunggu anak tersebut menjengah dunia..setelah berumur 30 hari,,baru laa bole kol agent yg dipercayai utk memulakan proses pengambilan takaful bagi pihak anak tersebut..

Maisir pula adalah perjudian..perjudian adalah perkara yg diharamkan dalam islam..takaful co akan invest duet para peserta di tempat yg dihalalkan oleh shariah seperti FELDA,,FELCRA,,SAPURA KENCANA PETROLEUM dan sebagainya..jgn risau akan duet perlaburan anda kerana fund management di Great Eastern Takaful dipantau oleh shariah committee yg bukan calang2 org..sekiranya anda mempunyai keraguan atau ketidakpastian,,jgn malu2 dan jgn segan2 utk menghubungi pihak Great Eastern Takaful utk mendapatkan info lanjut..

Riba’ pula faedah yg diharamkan dalam islam…riba’ merupakan pintu bagi segala dosa..setiap bank mempunyai riba’ tetapi sekiranya dalam takaful kita akan cuba utk tidak langsung ada kaitan dgn riba’..

Dulu masa belum wujudnya takaful,,mungkin patut laa sume org mengambil perlindungan insurans kerana jatuh hukum harus..tetapi bagi masa kini ianya tidak sah lagi kerana sudah ada nya takaful sebagai penyelamat..yg haram tetap haram..skrg pilihan terletak di tangan anda…

Kenapa nas share benda nie sume adalah kerana ianya merupakan social obligation nas kpd anda semua..berdosa sekiranya kita tahu benda yg baik lagi mulia tetapi kita tidak share dgn umat islam di luar sana..semoga entry nas pada kali ini bermanfaat kepada anda semua..

Nashra,
Your Financial & Takaful Advisor,
http://www.facebook.com/nashragreateasterntakaful
https://morn26.wordpress.com
-Live Great With Great Eastern Takaful-
013-2706844

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s